Brazilian architecture firm Bruno Zaitter arquiteto has once again given new life to a shipping container with the Bosque Refuge, one of the Hotel Fazenda Cainã suites in Balsa Nova, Brazil. Fitted with massive walls of glass to blur the line between indoors and out, the modern suite immerses guests into nature with breathtaking views and a natural materials palette. The recycled container is elevated on stilts and carefully sited to minimize landscape impact.

wood deck connected to shipping container with wood facade

Nicknamed Baruch Spinoza after the famous 17th-century Dutch philosopher, the compact hotel suite measures 58 square meters and features an open floor plan. The building was strategically placed for both privacy and views — the suite backs into a large native forest in the southwest and opens up to dramatic mountain views on the northeast side.

bed in wood-lined room
modern, dark bathroom with spa tub

The 12-meter-long container was modified to include the washroom facilities on one end, the kitchen on the other and the bedroom and living area in the middle. The container footprint was expanded with a precast metal structure to make room for the living space, entrance and an outdoor seating area.

Related: 3 stacked shipping containers create a diving tower in Denmark

studio lined in wood with white bed and large light gray chair
gray sofa next to white bed in wood-lined room

“The outer connection — nature — and interior — refuge — forms the main inducing element of the design process of the refuge,” explained Bruno Zaitter in a project statement. “The concept of causing minimal impact to the natural environment made it possible to reach the formal architectural party where the purity of the right angles of volumetry and the facades with few elements further value the living and dynamic atmosphere of the environment.”

seating area behind a bed
wood-covered shipping container with long rectangular window in front of a forest

To soften the building’s appearance and to create a cozy atmosphere, timber was used to the line the interiors and exteriors. The green wash on the exterior facade helps the building blend into the forested landscape.

+ Bruno Zaitter arquiteto

Via ArchDaily

Photography by Sergio Mendonca and Ale Carnieri via Bruno Zaitter arquiteto