A constant connection to nature pervades the Home by the Park, a newly completed single-family residence that faces a park in the South Indian city of Hubballi. Bangalore-based practice 4site architects designed the house to engage views of the adjacent park from multiple floors and vantage points, while bringing the lush greenery indoors with the creation of a rain courtyard and landscaped terraces. The abundant plantings not only give the house a sense of tranquility but also create a cooling microclimate to counteract the region’s tropical climate.

Continue reading below
Our Featured Videos
dark fence outside three-story brown and white home

Commissioned by a nature-loving family, the Home by the Park adheres to the teachings of Vastu Shastra, a traditional Indian system of architecture that champions the integration of architecture with nature and recommends spatial arrangements to improve the flow of positive energy. Located on a linear east-facing plot, the Vastu-compliant home spans 7,050 square feet across three floors, with the bottom-most floor partly buried into the earth because of the 3-foot change in elevation between the east and west sides.

Related: Recycled shipping container cafe utilizes passive cooling in India

living room with blue and white walls and yellow sofa
white sofa and red chair in white and green living room

To visually connect the home to the adjacent park to the east, the architects inserted three gardens — the elevated front garden, the central rain courtyard and the rear private garden — so that all of the main rooms in the home enjoy access to nature. The centrally located rain courtyard is a double-height space open to the sky that serves as a light well and connects to the living areas on all floors. In addition to a variety of seasonal plants that provide year-round interest, the rain courtyard also features a sculptural fountain with a waterfall feature and has become haven for birds that nest in the trees and shrubs.

large bed near open glass doors
aerial view of brick courtyard filled with plants

The driveway, garage, storage room and home theater are located on the lowest floor. The next floor comprises the main living areas, including an expansive kitchen split into wet and dry sections; a guest en suite with a living room that connects to the rear garden; dining area; the master en suite bedroom; and the prayer room located opposite the rain courtyard. The top floor houses three additional bedrooms, a family living room, an outdoor terrace and a U-shaped walkway that provides views into the rain courtyard. 

+ 4site architects

Photography by Petrichor Image Labs via 4site architects

covered patio filled with plants