A new experimental office on the 12th floor of The Shard in London offers a breath of fresh air … literally. Wrapped in bamboo surfaces and punctuated by living plants, facilities management company Mitie’s headquarters in London was created by local practice DaeWha Kang Design. The biophilic project — dubbed the Living Lab at The Shard — mimics nature from its natural materials palette to the circadian lighting system linked to an astronomical clock.

gray sofa inside a bamboo pod

As its name suggests, the Living Lab at The Shard will be used as a pilot study to measure the impact of biophilic design on worker wellness and productivity. In addition to the client, the project was created in collaboration with Dr. Marcella Ucci (head of the MSc in Health, Wellbeing and Sustainable Buildings at the University College of London). A post-occupancy study will compare daily surveys of Mitie employees who will work at the Living Lab desks for four weeks at a time followed by a four-week work period in a “control area” on the same floor with similar environmental conditions but without biophilic design.

bamboo desks with plants in the middle in room with glass walls

diagram of wood desks with plants in the center

“Biophilia refers to human beings’ innate need for a connection with nature,” DaeWha Kang Design said in its press release. “Human physiology is wired to seek qualities of light, view, material and other factors common in the natural world. The Living Lab is fully immersive, with rich and intricate patternization, natural materials and interactive and dynamic lighting.”

Related: This dreamy cluster of cabins houses light-filled live/work spaces in Hokkaido

diagram of wood desks facing glass walls

bamboo-lined room with wood desks

The project comprises two main spaces: the “Living Lab” immersive work environment and two “Regeneration Pods” for short-term rest and meditation. Bamboo was used for the sculptural privacy screens that curve up at the ceiling; different textures and shades of bamboo were also used for the floor, desks and task lights providing a warm contrast to The Shard’s cool glass-and-metal palette. The Regeneration Pods, also built of bamboo, were created by combining digital fabrication with hand-finishing techniques and feature plush built-in seating that faces walls of glass for city views. A subtle circadian lighting system uses color-changing lights to mimic the sun — a cool blue is cast in the morning that changes to bright white in the afternoon and finally reaches a fiery orange near sunset.

+ DaeWha Kang Design

Images by Tom Donald for Aldworth James & Bond and Kyungsub Shin via DaeWha Kang Design