On the banks of Italy’s spectacular Lake Como sits Il Sereno, a five-star hotel that not only offers top-of-the-line luxury, but also boasts sustainable features throughout. Milan-based Patricia Urquiola Studio designed the building with a palette of locally sourced natural materials and an eye-catching Patrick Blanc-designed vertical garden that grows up the side of the building. The designers’ attention to energy-saving elements and eco-friendly materials earned Il Sereno Climate House certification.

Conceived as a contemporary spin on the rationalist-style Casa del Fascio by Giuseppe Terragni, Il Sereno celebrates the historical heritage of the lake and the natural beauty of the surroundings. As such, natural materials were used for construction and include locally sourced stone marble and timber throughout the sustainable hotel. Thorough site analyses informed the placement of the building and the operable facade, which allows for natural ventilation and lighting to reduce the hotel’s environmental impact. The lake is visible from every room in the hotel as well as from the common areas.

“I was inspired by the color of the Lake, and its glistening water, the nature of the dramatic mountains, and the adjacent village of Torno,” says designer and architect Patricia Urquiola in a press statement. “The color palette is the lake. It includes green, light-blue, copper, grey and natural tones. For Il Sereno we used natural materials (stone, wood, wool natural fibers) for a sustainable style and timeless elegance.”

Related: LEED Gold eco hotel in the Wine Country was built using reclaimed wood

To reinforce the hotel’s connection with nature, the architects wrapped parts of the building in full-height glazing and balconies to create a seamless indoor/outdoor living experience and commissioned renowned green wall designer Patrick Blanc to create three artworks for Il Sereno. The largest vertical garden is mounted to the facade facing the northern lakefront to soften the structure’s appearance, while the other two artworks are found near the entrance on the south side.

+ Patricia Urquiola Studio

Images by Patricia Parinejad