When a young family with two children approached Melbourne-based practice Gardiner Architects for a renovation and extension of their existing worker’s cottage, sustainable design was at the forefront of their minds. Not only would a small footprint ease the building’s environmental impact, but it would also help the family stick to their modest budget. Consequently, the architects combined passive solar principles with energy-efficient technologies to create the Allan Street House, a solar-powered home full of daylight and contemporary character.

light fills the dining and kitchen area with large windows and a hardwood ceiling

black and white tiles lines the bathroom floor with white walls and a wood sink countertop

Located on a quiet side street in the Melbourne inner suburb of Brunswick, Allan Street House was transformed from a “pokey terrace house” into an open, light-filled house that embraces both indoor and outdoor living. In renovating the property, the architects retained the existing worker’s cottage and added a single-story extension to the rear. In order to ensure the thermal performance of both the new and old structures, the architects compartmentalized the two sections with operable doors, which also offers the added benefit of noise separation.

family room near the kitchen area with two gray chairs and a black colored couch near a glass door leading to the patio

a gray couch is placed next to a black wall with white and brown framed windows with wood floors

“A tight budget demands lateral thinking to optimise the amount of space, or amount of function, that can be inserted within the least amount of building,” explain the architects. “We employed a few design tricks, such as having the corridor into the new extension expand out to become part of the dining and living room. There is also a study nook at the end of the living area, which is within the same building form, the roof of which continues to the rear boundary to create an external storage area– a cheap, efficient way to gain extra space.”

white walls of the home with black borders and an outdoor hardwood walkway under a terrace

aerial image of the home and surrounding homes

Related: Green-roofed Ruckers Hill House gives curated views of nearby Melbourne

Also key to the design was maximizing natural light and creating connections to the outdoors, whether with full-height glazed sliding doors that open up to the backyard or sight lines that bring the eye up and out beyond the cottage. Moreover, the large windows were oriented toward the north for warmth and light, while a large overhang and pergola helps block out the harsh summer sun. For energy efficiency, all the walls and ceilings have high levels of insulation, cross-ventilation is optimized and exposed concrete was used for the floor and equipped with an in-slab hydronic system that provides heating in the communal areas. The home is also topped with solar panels on the roof.

+ Gardiner Architects

Images by Rory Gardiner

aerial image of the home and surrounding homes