Architects and their clients are often surprised when their visions don’t quite align after the initial ideas are transformed into renderings, specs and floor plans. But when MJARC Arquitectos met with a couple who wanted a house in Douro Valley in Marco de Canaveses, Portugal, it was a euphoric meeting of minds. All parties shared the same vision — a pristine and absolute articulation of minimalist architecture.

Exterior

Exterior

With a setting as picturesque as this one, highlighted by sweeping views of the rolling curves of vineyard-covered valleys and the mesmerizing Douro River, the goal was to leave the undulating landscape unscathed. The house was constructed as close to the terrain as possible, with the upper levels providing more encompassing vistas. The “crouching building” concept drove the choices for the size, design and exterior accouterments of the home.

Related: Derelict property transformed into a vibrant, sunny hostel in Portugal

Dining area

Interior

The interior is warm and inviting, with an open floor plan that gracefully flows from room to room, clad in a combination of deep wood shades, rustic stones, concrete and stark, black accents. The pool is designed to give the illusion of it flowing directly into the river. The views from every level focus on the surrounding forest and foliage and achieves the symbiosis with nature desired by all parties.

Bedroom

Bedroom

To accommodate the tastes of the homeowners’ visitors throughout the year, MJARC Arquitectos incorporated sustainable construction and energy sources as well as clever spaces that could easily be adapted for multiple uses. The roof is even topped with lush greenery, a welcome addition to the home.

Exterior

Interior

The combined efforts on this project not only thrilled the architects and clients — the house was recently nominated for an award in the Home category by the World Architecture Festival, where it is one of 18 finalists. The winner will be announced at ceremonies scheduled for November 28-30 in Amsterdam.

+ MJARC Arquitectos

Images via João Ferrand

Pool