In the state of Paraná in the south of Brazil, architect Bruno Zaitter has created a contemporary and low-impact suite for the charming Hotel Fazenda Cainã in the countryside. Dubbed the Refúgio da Cainã, the building features walls of glass to take in sweeping views of the native forest, surrounding mountains and the city of Curitiba in the far distance. Elevated to reduce site impact, the prefab structure includes a repurposed container measuring nearly 40 feet in length.

lights illuminate a large elevated metal container during the sunset surrounded by greenery and trees

lights illuminate a large elevated metal container during the sunset surrounded by greenery and trees

Spanning an area of 538 square feet, the modern Refúgio da Cainã has been dubbed by Hotel Fazenda Cainã as their Hannah Arendt suite after the renowned American philosopher and political theorist. Included in their Villa do Bosque collection, the contemporary chalet is equipped with full-height windows for taking in views of the large native forest to the south, as well as city and valley views towards the east. The streamlined interiors are dressed with a natural materials palette that complements the outdoors.

prefabricated metal structure with wood lining surrounded by greenery and trees

prefabricated metal structure with wood lining surrounded by greenery and trees

“In this natural space marked by a wide green area and the characteristic geology of the site, the Refúgio da Cainã contemplates a simplistic structural concept that reveals the connection of the interior with the exterior by the minimal intervention in the natural environment,” explains the architect, who adds that the hotel is located in the area of a geological fault called the “Escarpa Devoniana.” “It has in its essence, the relation between the artificial structure and the natural universe, where the concept of the project is to harmonize with nature without trying to disguise it, revealing its straight lines as opposed the curved and organic lines of nature.”

wood floors and ceiling with white walls adorn the interior of the bedroom with a large glass window

interior of prefabricated home with wooden ceiling and floors

Related: Site-sensitive Woodhouse Hotel promotes agricultural tourism in Guizhou

To reduce environmental impact, the architect reused a nearly 40-foot-long metal container for the bulk of the building, which includes the bathroom on one end, the bedroom in the middle, along with a dining area and living room on the other end. A “glass box” was added to the container and houses a sitting area enclosed on three sides by floor-to-ceiling glazing. The building is elevated with pillars to preserve the natural terrain and minimize site impact.

+ Bruno Zaitter

Images via Bruno Zaitter