Designed by São Paulo-based architecture firm BZP Arquitetura, the Casa Flamenco is a modernist home that makes the most of its lush, tropical setting. Surrounded by operable walls of glass and punctuated by interior courtyards, the home pulls the outdoors in at every turn. To further tie the luxury residence into nature, the architects included bioclimatic strategies to ensure a low-energy, comfortable micro-climate; a natural materials palette defined by stone and wood accents; and renewable systems such as solar hot water systems and a rainwater collecting cistern.

two-story white and wood home with central courtyard

Spanning an area of 1,300 square meters, Casa Flamenco was created for a young family of four in Jardim Europa, one of São Paulo’s most coveted and upscale residential neighborhoods. The house is spread out across three floors that engage the outdoors with large sliding glass doors. A minimalist materials palette defines the home’s light-toned interior. The design consists of white surfaces and natural materials, such as granite and hickory walnut, to keep the focus on the lush landscaping that is irrigated by collected rainwater.

Related: This modern solar-powered retreat is topped with a massive green roof

living room with stone wall and beige furnishings

“We have included bioclimatic strategies for the project, such as the use of green slabs in landscaping, protective films on glass, photovoltaic panels that absorb solar energy and convert it to heat, heating water from showers and faucets, and creating a cross ventilation system in environments and greater climatic comfort and air movement inside the residence, reducing the constant use of air conditioning,” the architects said.

toy room with wood shelves and black sofa
long narrow pool beside covered deck

To keep the emphasis on the landscape, the architects tucked the parking into the underground level, which also houses the technical and service areas. The spacious ground floor comprises the main social spaces including the living areas, dining room, kitchen, office space, home theater and access to an outdoor lap pool. The private sleeping areas are located upstairs. A separate building houses a gym, sauna and toy library.

+ BZP Arquitetura

Via ArchDaily

Photography by Tuca Reines via BZP Arquitetura