Built largely from recycled materials, the home that architect Daniel Moreno Flores recently completed for an artistically inclined client in Ecuador oozes playfulness and creativity as well as a reduced environmental footprint. Located in the town of Pifo less than an hour’s drive east from Quito, the House of the Flying Tiles is strategically sited to embrace views. The house is named after its massive installation of hanging tiles — reclaimed and new — placed at the entrance to create visual interest and help shield the glass-walled home from unwanted solar heat gain.

wall of tiles on side of a home

When deciding where to place the home, Flores began with a site study. Along with the client, he arrived early at the site to observe the direction of the sunrise and the best positions for framing landscape views. To make the home look “as if it had always been there,” Flores also let the site-specific placement of the home be informed by the existing trees and fauna. No trees were removed during the construction process.

Related: This staggered, residential tower is draped with greenery in Quito

person reading book inside home near glass wall
person climbing a ladder in a living room

“The house is oriented to the view, for the contemplation of the mountain, of the neighborhoods, and of all the plants and trees of the place,” Flores explained. “These spaces seek an intensification in the relationship with some externalities such as the mountain, the low vegetation, the sky and with the Guirachuro (a kind of bird of the place).”

person preparing food in a kitchen with glass walls
small wood staircase leading up to a landing

Using a mix of new materials and reclaimed wood and tiles from three houses in Quito, the architect created a 130-square-meter home with three main spaces: a double-height living area that opens up to an outdoor reading terrace and connects to a mezzanine office space; the bedroom area that overlooks mountain views; and the ground-floor bathroom that is built around an existing tree. The roofs of the structure are also designed to be accessible to create a variety of vantage points for enjoying the landscape.

+ Daniel Moreno Flores

Photography by JAG Studio, Santiago Vaca Jaramillo and Daniel Moreno Flores

art installation made of tiles in front of a home