In the aftermath of the Puebla earthquake that struck central Mexico in September 2017, Fundación PienZa Sostenible and Love Army México tapped Mexico City-based firm Francisco Pardo Arquitecto to design a home for a family who had lost their house in the disaster. Working in close collaboration with the Guzman family, the architects created a new and more earthquake-resistant dwelling that not only caters to the family’s needs but also offers improved living conditions. Named Casa Karina after the matriarch in the family of four, the home is built largely of compressed earth blocks, created in situ, along with pinewood used for the doors and windows.

rammed earth brick home

Located in the rural town of Ocuilan de Arteaga, the Guzmans’ 807-square-foot lot is located on family land split into five equal parts among the siblings. The Guzman’s original home was of poor construction: a single-story wood structure covered in metal sheets without insulation; the floors were bare soil.

room with compressed earth brick walls

hallway with gray brick walls and large windows

In designing an improved home for the Guzmans, the architects decided to build a multi-story house with the communal areas and full bathroom on the ground floor, two bedrooms on the second floor and an open terrace on the third floor from where views of the town, the neighboring fields and the surrounding volcanoes can be seen. By building upward, the architects also allocated enough area on the grounds for a field for growing crops and space where the couple’s two daughters can play outdoors. The kitchen, located at the heart of the home, overlooks views of the field.

Related: This Ecuadorian home uses the natural elements of rammed earth as a foundation

view of green field from a rooftop

small open-air kitchen with stove and countertop

The new construction is also far more robust than the previous house, with concrete foundations and polished cement floors. The compressed earth block walls are reinforced with concrete slabs. The architects said, “This is how we were able to entirely adapt the design to the needs and uses of the Guzman family and to build a new and more resistant home for them, providing better space conditions.”

+ Francisco Pardo Arquitecto

Photography by Jaime Navarro, Pablo Astorga and Fernanda Olivares via Francisco Pardo Arquitecto

gray home with large rooftop terrace