Los Angeles-based AUX Architecture has unveiled an amazing transformation of a 1960s home in Calabasas, California. Once a tract home, the Saddle Peak Residence is now a contemporary, light-filled space that has been equipped with several energy-efficient features, such as solar power, that allow the home to largely function off the grid.

dark metal and cedar home

Located on a one-acre property, the former home sat on a protected area of the Santa Monica Mountains. Local restrictions prohibit new construction, so the architectural firm was forced to work within the parameters of the existing house. Although modernizing the older home was challenging, the renovation process resulted in reduced construction costs, less landfill waste and a minimized carbon footprint.

Related: Anderson Architecture revamps a dim heritage home into a modern sun-soaked abode

living room with beige sofa and a glass wall

wood dining table in large white room

Using the surrounding natural landscape as a guide, the home was clad in a sleek combination of dark standing seam metal siding and grain cedar panels. As a central theme of the design, the architects wanted to create a seamless connection between the interior and the exterior. Accordingly, they used cedar siding inside as well to bring a little warmth to the interior design. Large expanses of glass also create unobstructed views of the surrounding countryside.

gray bed and blue rug in large white bedroom with some walls made of glass

marble bathroom with freestanding tub next to a full-height window

In addition to serving as a stunning living space for the owners, the home boasts several energy-efficient features. Because of frequent power outages in the area, it was important to provide the home with an off-grid system. Solar panels generate enough energy to power the home throughout the year. A hydronic heat-pump system utilizes water heated by the sun to heat the home in the winter months as well as to heat water for the adjacent swimming pool.

+ AUX Architecture

Via Dwell

Photography by Grant Mudford via AUX Architecture

pool behind dark metal and cedar home with gabled roof