Milan-based design firm Peter Pichler Architecture has unveiled a conceptual design for a series of gorgeous geometrical treehouses for the lush green forests of the Italian Dolomites. The two-story structures are arranged in a modern, vertical design and clad in sustainably-sourced wood. Each treehouse is punctuated with floor-to-ceiling glazed windows to provide breathtaking views of the surrounding forestscape.

black triangular treehouses with huge glass walls

According to the architects, the stunning treehouses were designed as an addition to an existing hotel. The inspiration came from wanting to create a serene but modern lodging option that would help guests immerse themselves completely in the surrounding nature. Referring to the inspiration as a “slow down” form of tourism, they explained, “We believe that the future of tourism is based on the relationship of the human being with nature. Well integrated, sustainable architecture can amplify this relationship, nothing else is needed.”

Related: Stunning wooden Oberholz Mountain Hut branches out of the mountainside like a fallen tree

close-up of black triangular treehouses

The project includes vertical, diamond-esque volumes with sharp, steep roofs inspired by the soaring trees in the area. The design also calls for using locally-sourced wood for the cladding, which would be painted jet-black to blend in to the nearby fir and larch trees. Large, floor-to-ceiling glass panels that stretch the length of the structure would allow the guests to feel a constant connection to the amazing views.

aerial view of triangular black treehouses

The unique guest homes would vary in size, ranging from 375 square feet to almost 500 square feet in the larger units. Spanning over two levels connected by an internal staircase, the treehouses would hold the living area with a small reading nook that looks out over the forestscape on the bottom level. The sleeping areas and a small bathroom would be on the upper floor, which would also provide breathtaking views.

+ Peter Pichler Architects

Via Archdaily

Images via Peter Pichler Architects