Portland-based firm Caleb Johnson Studio has unveiled a beautiful cedar-clad home elevated off the ground on stilts so that the natural “landscape is allowed to flow under the house.” The solar-powered home, named “In the Dunes,” was designed to not only protect the natural dune terrain, but the resilient design also reduces the risk of damage caused by potential coastal flooding.

large wooden home with open windows built on stilts

Located in the coastal town of Wells in southern Maine, the three-story home is built on sand dunes overlooking the Atlantic Ocean. Due to instability of the dune landscape, the architects decided to elevate the home off the ground by large wooden stilts built into a concrete plinth. According to the firm, this was a strategic decision to allow the landscape to continue in its natural state under the home. It is also a resilient feature to protect the home from coastal flooding.

Related: Stormwaters sweep beneath this coastal beach house raised above dunes

outdoor area of home on stilts

living area with large glass facade

The design was meant to fit into the local vernacular, comprised mainly of charming beach houses. “This home was influenced by the vernacular coastal structures that can be found dotting the Maine coast,” Caleb Johnson Studio said in a project description. “The building was simplified to pure geometric forms and then manipulated and modernized to take advantage of the sea and marsh views.”

interior living space with large glass windows

kitchen with marble island

With its cedar cladding, pitched roofs (installed with solar panels) and multiple large windows, the home certainly manages to blend in with its natural surroundings. On the interior, the space is also focused on the incredible views. The ground floor is marked by the large wooden stilts that form a pleasant, open-air space, which wraps around the home with a wooden pathway leading the way to the glass-enclosed entryway.

bedroom with large windows

office space with chair and desk and large windows

From the front door, a large window surrounded by natural stones leads up to the upper floors. Once inside, an abundance of strategically placed windows provide panoramic views from nearly any angle. An interior design comprised of a neutral color palette and minimal furnishings creates an incredibly welcoming home.

+ Caleb Johnson Studio

Via Dezeen

Photography by Trent Bell via Caleb Johnson Studio