When a client commissioned Seattle-based architectural practice Hoedemaker Pfeiffer to design their new solar-powered home, they asked that the design take inspiration from a stone-and-wood retreat that they had lost to a fire decades ago in the hills of Appalachia. As a result, the new build takes cues from the client’s former property as well as its location on a remote forested plateau atop a steep hillside in the San Juan Islands. The dwelling, named Hillside Sanctuary, is built of stone and wood volumes and appears to naturally grow out of the landscape, while its large walls of glass take in sweeping views of Puget Sound.

natural light fills kitchen area with large windows and light colored walls

wood dining table with large ceiling to floor windows in the background with views of forest

The Hillside Sanctuary comprises two buildings: a main house and a guest house, both of which comprise two floors and are oriented for optimal views of Puget Sound to the southwest. In the main house, the master bedroom and the primary living spaces can be found on the upper floor, with the main rooms sharing access to an outdoor patio. Secondary rooms are located below. The smaller guesthouse also places the primary living spaces on the upper level. On the lower level are two bedrooms and an outdoor dining area and kitchen.

kitchen area of home with natural light

bedroom with large windows letting in natural light and clad in wood

The bases of both buildings consist of thick stone walls topped with light-filled timber structures. Simple shed roofs with long overhangs shield the interiors from intense southern summer sun and support solar panels. Walls of glazing along the buildings’ southern elevation let in ample natural light. Strategically placed clerestory windows allow for northern light and permit the escape of warm air. A particularly impressive application of glass can be seen in the guest house dining room, which is cantilevered into the forest and wrapped on three sides by floor-to-ceiling glass. Trees were carefully preserved so as to create the room’s treehouse-like feel.

bathroom with isolated tub and dark colored walls

view of home surrounded by trees during sunset

Related: Lakeside cabin made out of reclaimed wood is as idyllic as it gets

“Taken together the buildings provide two related but distinct ways of appreciating the beauty of this site,” the architects explain. “Together they provide friends and family comfortable accommodation while offering a sanctuary for the owner at the main home.”

+ Hoedemaker Pfeiffer

Images by Kevin Scott

view of lake and forestry from the home

wood and stone home illuminated by day light surrounded by greenery