Earlier this summer, Copenhagen officially opened Køge Nord Station, a stunning new transportation landmark that raises the bar for beautiful urban infrastructure. Designed by COBE and DISSING+WEITLING architecture, the transit hub features a futuristic 225-meter-long covered footbridge that connects the new double-track high-speed rail line between Copenhagen and the city of Ringsted with the existing commuter urban-suburban S-train line. The 9-meter-wide footbridge spans the width of the Køge Bugt Highway and is punctuated with multiple windows to provide 180-degree panoramic views of the highway and the cultural landscape.

long metal tube structure elevated above a highway

Completed in less than three years after its groundbreaking, the Køge Nord Station is the result of an international competition that drew 38 submissions from around the world. Described by COBE and DISSING+WEITLING architecture as a “unique example of Danish architecture and engineering,” the firms’ winning design includes a vision plan, a train station, parking and transit facilities and the project’s crown jewel — the eye-catching covered footbridge. Installed in six sections, the footbridge is clad in 48,000 square meters of anodized aluminum panels and can carry up to 1,800 people.

Related: Curvaceous bicycle bridge brings new life to Copenhagen’s harbor

metal tube-like footbridge with round window
person looking out round glass window

To provide a comfortable and attractive commuter experience for the 8,000 passengers expected to use the station daily, the interior of the covered bridge is lined with cozy timber and emphasizes a sense of continuous flow with curvaceous lines and open views to the north as well as with smaller south-facing apertures in the interior wood panels. 

people skateboarding and walking through tube-like bridge
long metal structure in shape of a tube

”People spend many hours of their life in transit,” said Jesper B. Henriksen, architect and partner at DISSING+WEITLING architecture. “That’s why we sought to give the footbridge a quality that goes beyond the purely functional and practical. The interior space is covered with wooden slats that provide a warm, tactile experience in transit and waiting situations. It is, quite simply, a welcoming and inviting space, unlike what you often see in stations and transport facilities. The interior space is contrasted by the smooth, cool aluminum exterior that enters into a dialogue with the infrastructural expression of the place.”

+ COBE

+ DISSING+WEITLING architecture

Photography by Rasmus Hjortshøj – COAST via COBE