New Delhi-based architecture and interior design firm VYOM has completed the Dental Care Centre, a recently opened healthcare facility in New Delhi that offers much more than a teeth cleaning. Designed to follow passive solar principles, the light-filled facility immerses patients in a spa-inspired environment with views of nature from every room. A natural materials palette also helps tie the bright and airy building to the landscape.

stone path leading to brown building

Built to embrace nature, the Dental Care Centre was carefully laid out on a linear site so as to avoid removing any mature trees. The thoughtful design not only reduced site impact, but also helped maximize access to shade while reducing heat load on the structure. The shaded areas also informed the team’s decision to add an outdoor deck and outdoor seating for patients and visitors, while bamboo screens provide privacy to the staff quarters.

white office with white desk and a dentist chair

fish pond near waiting room

Views of the preserved canopy are swept indoors through large glazed openings and include clerestory windows, walls of glass and skylights. The most dramatic opening can be found at the heart of the Dental Care Centre, where an open-air courtyard is punctuated by a square fishpond enclosed in glass on four sides. A raised wooden roof with deep overhangs helps mitigate glare from southern sunshine while allowing natural daylight to flood the interior.

Related: Light-filled dentist clinic shows how good design can calm patient fears

white dentist office with blue dentist chair

square fishpond enclosed in glass

“Addressing the functional, medical requirements while always keeping the focus on positive patient care has resulted in a scheme where the colors and materiality harmoniously enhance the spatial quality,” the architects explained of the healthcare facility, which is dressed in off-white walls and timber accents. “The Dental Care Centre is a singular and exclusive design that enhances the levels of patient care, while mitigating patient stress levels by giving them an environment which is close to nature, dynamic, cheerful and full of natural light.”

+ VYOM

Photography by Yatinder Kumar via VYOM

gray patio seating outside