When local design studio Jost Architects was approached to design a home in Kew East, Melbourne, the firm not only navigated a challenging, complex site, but it also designed for multigenerational living that wouldn’t feel claustrophobic. The result is an adaptable 358-square-meter home spread out across three floors and designed to harmonize with its surroundings. Moreover, the Kew East House was also crafted with a reduced energy footprint thanks to the use of passive solar principles and solar photovoltaic panels.

black and timber home with many windows

The clients, a couple with teenage children and a dog, Timba, asked Jost Architects to create a multigenerational home in anticipation of when the grandparents, who currently live overseas, move in in the future. To accommodate the clients’ elderly parents, the architects designed an internal granny flat on the ground floor next to the garage. Above, the first floor houses the master bedroom and main living areas. The two children’s bedrooms and a rooftop balcony with sweeping views of the park to the city are located on the top level.

kitchen with marble island

kitchen with marble island and dark wood cabinets

Strict council setbacks and a steep terrain informed the design of the house, which is recessed into the slope. The architects also took cues from the neighborhood and landscape to knit the Kew East House into its surroundings. “The banded fascias fold and rake, vertically and horizontally, braiding the building into the streetscape. The functional spaces are layered within this fabric,” the architects said. “Externally, the materials are selected for their robust and tonal hue responding to the huge eucalyptus enveloping the site and the other beautiful native flora around the Kew Billabong and Yarra River beyond.”

Related: Fabulous multigenerational home allows owners to comfortably age in place

full-height sliding glass door

kitchen opening to patio through sliding glass doors

Natural light floods the interior through thermally broken windows and multiple skylights, while Melbourne’s intense heat is kept at bay with deep eave overhangs, external sliding and fixed timber batten screens as well as operable glazing that allows for cross ventilation. The Kew East House is powered with a 4.95 kW photovoltaic system.

+ Jost Architects

Photography by Shani Hodson – Zoso via Jost Architects

covered patio with views of green hills