For design collective KLAB Architecture (Kinetic Lab of Architecture), one of the biggest challenges with public buildings in Greece is the lack of architect involvement in the construction process. To circumvent the problem, KLAB Architecture turned to prefabrication for its design of a public nursery in the Athens suburb of Glyfada. Drawing inspiration from a child’s archetypal drawing of a house, the modular gabled structures are clustered together to form the appearance of a tiny urban village.

outdoor courtyard

colorful classroom interior

Organized around an open landscaped courtyard, the prefabricated nursery comprises a series of repeating modules of three differing sizes and shapes for visual interest. Each module was constructed in a factory and then transported via truck to the site for quick installation. The nursery follows a minimalist and modern aesthetic with its clean geometric lines and all-white exterior. Timber slatted pergolas provide shade and help mitigate solar gain; once they mature, planted shade trees will also help cool the buildings.

Related: WeWork and BIG design innovative new school in NYC

glazed sitting around

hallway

“We attempted to employ rather common materials and construction methods in order to create a more complicated structure with a small energy footprint,” KLAB Architecture said. “The exterior walls were constructed 10 centimeters thick, allowing us to maximize the available interior area, and were cladded, along with the roofs, with exterior wall insulation. Thus, by taking also into consideration the construction of wooden pergolas along the careful placement of the windows on the exterior walls, the building is sustainable providing comfort to the children.”

bird's eye view

aerial view

Related: Lego-like kindergarten sparks creativity with a playful brick facade

The energy-efficient nursery is also filled with natural light and warm natural materials to create a healthy and welcoming environment for the children. In contrast to the white exterior, the interior features bright and colorful wall treatments and furnishings that inject life into the various classrooms. All classrooms are open on three sides to engage the outdoors.

+ KLAB Architecture

Via ArchDaily

Images by Mariana Bisti