Simple and low-cost materials combine in the Itaipu House, a contemporary family home that doesn’t compromise on looks despite its relatively modest construction budget. Architect Samuel Lamas, of the Brasilia-based architecture firm Equipe Lamas, designed the four-bedroom home within a condominium complex near Lago Sul, Brazil. Completed this year for a construction cost of approximately $189,000, the modern dwelling minimizes its energy bills through solar water heaters and passive solar design.

kitchen filled with light with wood cabinets and wood table and intricate floor tile design

interior and exterior view of the home filled with light illuminating the homes kitchen and living area wood furnishings as well as patio chairs

Spanning an area of nearly 3,800 square feet, the spacious single-story home is centered on an open-plan living area, dining room and kitchen that open up to a large, south-facing covered terrace that looks towards the pool. The master bedroom and two secondary bedrooms are located to the east of the living spaces while the flex guest bedroom, service areas, storage and garage are to the west. Existing site conditions as well as the desire to preserve native trees informed the orientation of the house and the interior layout, which are also optimized for natural light and ventilation thanks to full-height operable glazing that promote indoor/outdoor living.

the homes terrace garden and pool

the home's terrace with cement floors and shade along with views of the pool

The landscape also inspired the neutral color palette for the furnishings, from reddish suede upholstering referencing the local earth to the grass-inspired selection of the green Santa Helena rug. Architect Samuel Lamas designed many pieces, such as the iron-framed sofas and armchairs, to create a sense of continuity throughout the home.

shade fills the terrace area with cement floors and patio furniture

interior of home with green rug centered under couches and chairs with an adjacent facing sofa and large windows filling the living area with light

Related: This tiny timber cabin was built from construction waste for under $30K

The furnishings are set against a neutral material palette of low-cost materials elegantly fitted together for an aesthetically pleasing appearance. The floors throughout are polished concrete while the masonry walls have been painted white to serve as a clean backdrop for the colorful, contemporary artworks that punctuate the home. Plywood paneling was installed for the ceiling and the cabinetry to lend a sense of warmth.

+ Equipe Lamas

Via ArchDaily

Images by Haruo Mikami

a wall separates the kitchen and dinning area from the living room

a wall separates the kitchen and dinning area from the living room

the homes terrace garden and pool

the homes terrace provides shade for a small deck

interior of home with green rug centered under couches and chairs with an adjacent facing sofa and large windows filling the living area with light

evening view of the home's terrace garden and pool along with interior