Amazon has unveiled images of The Helix, a LEED Platinum-targeted, spiraling tower that will serve as the centerpiece building for the Amazon HQ2 in Arlington, Virginia. Like The Spheres, Amazon’s first headquarters in Seattle, the new building takes inspiration from biophilia with a form that mimics the shape and beauty of a double helix. Designed by international architecture firm NBBJ, the 350-foot-tall building — dubbed The Helix — will run entirely on renewable energy sourced from a solar farm in southern Virginia that will be used to power an all-electric central heating and cooling system.

Continue reading below
Our Featured Videos
rendering of spiraling skyscraper covered in trees

Located in Arlington’s Crystal City, the Amazon HQ2 is a planned corporate headquarters and expansion of the company’s existing Seattle headquarters and is expected to consolidate 2.8 million square feet of offices, public gathering areas and street-front retail distributed across three 22-story buildings. The recently unveiled Helix building is part of Amazon’s recently submitted development proposal for HQ2’s second phase of new construction. All new buildings are designed to meet LEED Platinum standards.

Related: Amazon’s incredible plant-filled biospheres open in Seattle

aerial rendering of people walking on paths in a park
rendering of trees growing near cafes and restaurants

Described by the tech giant as “an alternative workplace integrating work with nature,” The Helix prioritizes healthy work environments with its indoor-outdoor design that includes a pair of spiraling, fresh-air “hill climbs.” The unique building will be open to the public on select weekends every month.

rendering of lush landscaping outside building
aerial rendering of greenery along paths in between skyscrapers

In addition to the LEED Platinum-targeted office buildings, Amazon HQ2’s second phase also calls for 2.5 acres of public space with a dog run as well as an outdoor amphitheater that seats over 200 people; three retail pavilions that comprise 100,000 square feet of new space for restaurants, shops and plentiful outdoor seating; and a dedicated 20,000-square-foot community space that can support educational initiatives and an artist-in-residence program. All vehicular access will be tucked underground wherever possible to prioritize pedestrian- and bicycle-friendly paths.

+ NBBJ

Images via NBBJ