South African architect Nadine Engelbrecht has unveiled a stunning family home in her hometown of Pretoria. The design was a result of working directly with the homeowners, who wanted a peaceful off-grid retreat where they could escape their hectic urban lifestyle. Connecting design with the gorgeous surroundings, the house’s best feature is a massive conservatory that brings in a wealth of natural light and acts as a passive heating and cooling feature for the solar-powered home.

brick home with large glass conservatory

At 6,400 square feet, the Conservatory is a sprawling family home located on a 35-hectare farm outside of Pretoria. Cement washed bricks were used for the main volume of the house, which is attached to the large glass conservatory framed in black steel. The volume of the home was created to meet the needs of the homeowners, who requested a very spacious, one-story living area for two. This space is contained in the conservatory and adjacent living space. The rest of the structure houses guest suites that can be effortlessly separated from or integrated with the main home.

Related: Glass elements dramatically open up a solar-powered Sydney home

wood dining table facing an open glass wall

room with brick walls and glass doors

Besides the homeowner’s layout requirements, the surrounding environment drove the project’s design. The home was built into the sloped landscape, which is covered in natural grass. The lower portion of the home is partially submerged into the hill, allowing veld grasses to cover a portion of the roof for a seamless connection to nature.

kitchen with large black island

all glass wall and living space with ladder and bean bag

This connection with the landscape continues through the interior thanks to the huge conservatory built into the core of the brick home. The glass structure, which is topped with translucent roof sheeting, provides spectacular views and also allows for passive temperature control. In the colder months, the glass panels allow solar penetration to warm the space. The area beyond the conservatory was built with glass partitions, which can be opened to allow warm air to flow throughout. In the warm summer months, the automated glass facade opens up completely to allow natural cross ventilation to flow.

glass french doors opening to ktichen

Large glass conservatory with black framing

In addition to the passive temperature control features, the stunning home was built to operate off the grid. Solar panels on the roof generate clean energy, and the water installations are designed to conserve water and reuse any gray water.

+ Nadine Engelbrecht

Via Archdaily

Photography by Marsel Roothman via Nadine Engelbrecht