Los Angeles-based Edward Ogosta Architecture has breathed new life into a 70-year-old bungalow by adding a modern extension fitted with massive windows. Named the Rear Window House, the Culver City home spans 1,450 square feet and was commissioned by clients who sought extra space for their growing family. The new addition respects the local architecture — predominately low-slung bungalows from the post-war era — and maintains the 3:12 roof slope shared by the existing house and surrounding residences.

bungalow exterior

Wrapped in asphalt roofing shingles, the Rear Window House extension consists of a master suite along with a new laundry room, closet and library. The volume juts out toward the backyard and embraces the landscape with extruded aluminum window frames and a covered back porch with a concrete platform. The house’s axial path to the backyard was formed with the careful positioning of the addition, which was placed parallel to the existing garage.

library

“Influenced by the California minimalism practiced by the Light and Space movement of the 1960s, Ogosta sought to create moments of clarity that conjure a serene, meditative experience,” said the firm in a project statement. “Through a careful sequencing of new spaces and strategically located apertures, Rear Window House opens itself up to become deeply integrated with the rear garden.”

All-white bathroom with large showerhead

Related: Culver City Eco House fights back after being decimated by landslide

The interiors of the existing home were updated to match that of the new addition. Inside, the architects added bleached oak floors and white walls to achieve a clean and minimalist aesthetic. The large windows pour an abundance of natural light inside; the most striking use of glazing can be seen in the master suite where a window wall offers the homeowners a seamless indoor-outdoor living experience. The Rear Window House, completed in 2016, received a 2018 AIA National Small Projects Award.

+ Edward Ogosta Architecture

Via Dezeen

Images via Steve King

extension exterior