In downtown Tainan, Taiwan, MVRDV has transformed a former shopping mall into the Tainan Spring, an urban lagoon and park. Commissioned by the city government as part of an urban revitalization masterplan, the adaptive reuse project not only provides a new public space that reconnects residents with nature, but also sets an inspiring example for how defunct malls can be given new, sustainable lives.

aerial view of shallow urban pool in a city

Created as part of a masterplan to rejuvenate a “T-Axis” to the East of the Tainan Canal, the Tainan Spring project includes the transformation of the former China Town Mall as well as the beautification of a kilometer-long stretch of the city’s Haian Road, now redesigned to reduce traffic and improve pedestrian access. In replacing the old mall, the architects have “meticulously recycled” the building and turned the mall’s underground parking level into a sunken public plaza with an urban pool, planting beds, playgrounds, gathering spaces and a stage for performances. A glass floor exposes part of the structure of the second basement level below to connect visitors to the history of the site. 

Related: MVRDV-designed market in Taiwan will grow food on a massive green roof

kids splashing in a pool
grassy island surrounded by a shallow pool

“In Tainan Spring, people can bathe in the overgrown remains of a shopping mall. Children will soon be swimming in the ruins of the past — how fantastic is that?” said Winy Maas, founding partner of MVRDV. “Inspired by the history of the city, both the original jungle and the water were important sources of inspiration. Tainan is a very grey city. With the reintroduction of the jungle to every place that was possible, the city is reintegrating into the surrounding landscape. That the reintroduction of greenery was an important thread in our master plan can be seen in the planting areas on Haian Road. We mixed local plant species so that they mimic the natural landscape east of Tainan. I think the city will benefit greatly from this.”

person and baby sitting near misty pool
urban pool area lit up at night

In two to three years, the newly planted beds will grow into a lush garden comprising native trees, shrubs and grasses to form a tropical jungle-like environment that will help offset the urban heat island effect. Visitors can also find relief from Tainan’s tropical climate in the urban pool and mist sprayers in the summer. The pool’s water level will rise and fall in response to the rainy and dry seasons. 

+ MVRDV

Photography by Daria Scagliola via MVRDV