In Amsterdam South, a newly renovated office building with a shimmering silver roof has achieved BREEAM Outstanding, a green building rating that arguably makes the property the most sustainable adaptive reuse project in the Netherlands. Formerly a neglected office complex, the empty building was transformed in the hands of Dutch architectural firm Benthem Crouwel Architects and now serves as the energy-positive offices for Goede Doelen Loterijen (Dutch Charity Lotteries).

white building with tree-like structure in the middle

A major goal of the new Goede Doelen Loterijen office was to gather the company’s approximately 600 employees — who had been distributed at different branches for years — into a single location. Because sustainability is a core value of Goede Doelen Loterijen, the new office also needed to be highly sustainable and render the company’s social ambitions visible. Therefore, the building design emphasizes accessibility and transparency, communicating the message that it serves both the employees and the neighborhood. In addition to offices, the building includes a public restaurant, an auditorium and a TV studio.

shimmery roof shining on a brown wall

“The Charity Lotteries employees were involved in the design from the very beginning,” the architects explained. “Everyone was invited to share their thoughts, and through this unique process of co-creation, a building emerged that fits the unique atmosphere and work practice of this organization like a glove. It was the employees’ wish to bring the green from the park at their old locations to the new office. To fulfill this wish, a roof was created that is green in every possible way.”

Related: MVRDV to transform an Amsterdam office complex into a green residential zone

glass building with shining roof

Nearly 7,000 leaves made of polished aluminum cover the roof, supported with slender, tree-shaped columns. The new forest-inspired roof shimmers and changes appearance depending on the time of day and is easily recognizable and visible from afar. In addition to the glittering silver leaves, the roof is also integrated with 949 solar panels and a rainwater collection system for green roof irrigation. Materials from the former office complex were reused, while all new materials have been selected for their sustainable and recyclable qualities.

+ Benthem Crouwel Architects

Via ArchDaily

Photography by Jannes Linders via Benthem Crouwel Architects