A new restaurant celebrating sustainability has opened in Utrecht, the Netherlands. Designed by Dutch architecture firm cezeped, The Green House is a “circular” pavilion that houses a restaurant, urban farm and meeting center. Created as part of an initiative by Strukton Ballast Nedam and Albron, the experimental and temporary venue follows eco-friendly principles and features modular components so that it can be dismantled and moved to a new location in the future.

green house exterior

restaurant counter and people sitting at dining tables

The Green House was born from a larger project that saw cepezed transform the former Knoopkazerne barracks on Croeselaan into a modern government office. Next to the office building was a vacant space that wouldn’t see development for the next 15 years; the developers asked the architects to create a temporary design that could reactivate that leftover lot. With the project’s relatively short lifespan in mind, the architects crafted a design based on the “principles of circularity” to ensure that the building could be rebuilt elsewhere in 15 years.

Related: Sustainable ‘circular economy’ principles inform Amsterdam’s flexible Circl pavilion

meeting room with large table, several chairs and a greenery wall

People dining at tables and restaurant staff walking around

Modularity and reusability are at the heart of The Green House, a two-story pavilion with a removable steel frame. “The dimensions are derived from those of the smoke glass facade panels of the former Knoopkazerne; these have been re-used for the second skin and the greenhouse of the pavilion,” the architects explained. “The circularity of the building also lies in the choice of the right floor in the right place. Street clinkers from an old quay in Tiel replace the classic ground floor that has been poured. They are located on a compacted sand bed with underfloor heating.”

vertical farming greenhouse lit up purple

exterior view of glass facade building with tables, chairs and benches outside

Related: Vertical Gardening 101

The first floor was constructed from prefabricated and recyclable timber elements, while the roof is sheathed in a lightweight and perforated steel sheet filled with insulation and topped with solar panels. The glass curtain wall lets in plenty of natural light so that artificial lighting is minimized. The restaurant occupies the ground floor, while the meeting rooms and the 80-square-meter vertical farming greenhouse are located upstairs. Restaurant patrons can see glimpses of the greenhouse from below and also enjoy views of an indoor green wall.

+ cezeped

Images by Lucas van der Wee/cepezed