An open plaza in Bogota’s northeastern business district has been radically transformed from a place of pure pavement to a vibrant urban wetland. Colombian architecture firm Obraestudio completed the project in 2016 in the Santa Barbara business center to revitalize the outdoor common space shared by the Torres Unidas Building, Scotia Bank, Samsung, AR and W Hotel towers. Covering an area of over two acres, the architects injected a lush aquatic landscape into the public-facing plaza, creating a striking contrast between wild nature and the sharp geometry of the surrounding high-rises.

geometric weathered steel structures

Winner of an open national design competition sponsored by The Colombian Architects Society, the Usaquén Urban Wetland has become an iconic, privately-owned public space in northeast Bogota. The design draws inspiration from the wetlands of the Bogota Savannah, a rich, biodiverse area located in the southwestern part of the larger Andean plateau, the Altiplano Cundiboyacense. To recreate the wetland appearance, a large recycled rainwater-fed pool was carved out from the heart of the plaza and planted with native aquatic vegetation.

people walking on wooden paths above an urban wetland

urban wetland with greenery and wooden walkways

“A natural ecosystem — half aquatic, half terrestrial — is recreated by the geometry, colors and textures of the overall design,” Obraestudio explained in a project statement. “Existing buildings and the exterior common areas are a provocative, clear contrast to the wild, free-growing landscape elements. A recycled rainwater garden over the main square creates a native urban wetland that blends harmoniously with the surrounding Andean hills backdrop and preserves the native vegetation in its natural habitat.”

Related: Triangular windows bring light and drama to a stunning Bogota bakery

small pond spaces with greenery

aerial view of water, steel structures and plants in a city

Moreover, the parking area was replaced with a linear park that has also been lushly planted and designed to “inspire slow and meditative walks.” Pre-existing green roofs were preserved while the old elevator and stairs structures have been re-engineered so as not to visually detract from the new landscape design.

+ Obraestudio

Via ArchDaily

Photography by Daniel Segura and Andres Valbuena via Obraestudio