Bolzano-based architecture practice noa* (network of architecture) has recently completed the latest stage of expansion for Apfelhotel (Apple Hotel), a nature-focused retreat tucked away in the village of Saltaus in northern Italy. The recently completed phase includes 18 new guest suites and a green-roofed wellness facility that serves as the hotel’s centerpiece. Covered with a layer of earth and plants, the curved spa appears to blend seamlessly into a grassy hillside on one side and opens up to views of the landscape and apple fields on the other.

Continue reading below
Our Featured Videos
trees surrounding a building with glass walls

In 2014, noa* won a design competition to expand on Apfelhotel’s historic structure and, in 2016, completed the expansion of the grounds, a renovation of the main building and restaurant as well as the addition of the Apfelsauna (Apple Sauna). Earlier this year, the architects added a wellness facility and 18 new suites on the hotel’s east-facing side that have been carefully crafted to complement the rural landscape and the existing renovated farmhouse. The guest rooms are spread out across three floors in three independent buildings, each wrapped in a wooden rhombus-pattered facade that pays homage to the traditional vernacular while appearing distinctively contemporary. 

Related: A historic hotel is sustainably revamped into a charming “alpine village” getaway

long pool leading to large black building covered in draping plants
lush green roof over a large black metal and glass building

The new wellness facility — known as the Brunnenhaus (Water Well House) — forms the “green heart” of the hotel campus. The entrance to the green-roofed spa was built from a curved, semi-exposed concrete shell embedded into a grassy hill and punctuated with a door fabricated from old timber. The interior houses an adults-only upper level with a sauna, lounge, relaxation room, Finnish spa with panoramic outdoor views, a cave-like steam bath and an adjacent terrace fitted with an outdoor shower. 

aerial view of black wellness center building with a green roof
geometric patterned facades on black buildings

“The entire Apfelhotel project reflects the nature and passion of its family-owners, whose aim is to make people feel truly at home, rather than like a hotel guest,” the architects explained. “Together with noa*, the architecture was created with a great sense of integrity towards this special place, which becomes a unit with nature, ties in with its history, and maintains its own identity through applied design — where occasionally, glimpses of the apple can be seen in the surrounding nature and design.”

+ noa*

Photography by Alex Filz via noa*