Toronto-based firm baulkultur/ca has unveiled a pair of beautiful homes built into a very narrow infill lot in Toronto. With just 25 feet of width to work with, the zero79 project features two intertwined homes, both created with an abundance of space-efficient strategies as well as several sustainable features that enabled the prefabricated homes to minimize their carbon footprint.

Continue reading below
Our Featured Videos
Easy Tricks to Stop Holiday Weight Gain

walkway leading to white three-story home

The zero79 project consists of two three-level homes built strategically to fit into a challenging lot in downtown Toronto. From the start, the architectural team implemented a three-part design strategy that focused on space efficiency, wellness and sustainability. The team decided to work with prefabricated materials, which reduced costs, construction time and waste. Once they were delivered, the parts were assembled on-site in just 5 days. All in all, this process allowed the building to be erected and weatherproofed in under a week, enabling a substantial reduction in the environmental impact of the overall project.

Relaated: Distinctly modern net-zero home sits in harmony with its woodland surroundings

aerial view of people building a narrow home

main living space with white sofa and printed rug

Intertwined together to maximize space, the two homes are incredibly energy-efficient. Using both passive and active energy-saving features, the homes emit 80% less energy than conventional houses. Heavily insulated walls, heat-reflective roofs and triple-paned windows provide a tight envelope to minimize energy loss. Additional features include a high-tech cooling and energy recovery system and LED lighting with smart controls.

light gray sofa near wood-paneled wall with a flat-screen TV

light wood kitchen island facing a living room

In addition to its energy-saving shell, the homes’ interior designs also play a part in creating a healthy atmosphere for the residents. Most of the interior materials were chosen because of their VOC-free or low-VOC properties. Additionally, an energy recovery system provides constant fresh, filtered air throughout the residences.

white bed in a white bedroom

white bathroom with wood countertop

In focusing on wellness, the architects also designed each home to have an abundance of natural light that streams through the living spaces, which are clad in bright white walls and ceilings. White oak floors and white trim complete the sophisticated, minimalist design.

+ baulkultur/ca

Photography by Michael Peart via baulkultur/ca