Continue reading below
Our Featured Videos
Atelier Rua, Portugal, vertical louvers, Lisbon, green addition, green architecture, steel louvers, natural light, semi-transparent facade, communal spaces

The campsite is located near the river Tejo in the city of Abrantes, Central Portugal. The architects were commissioned to design spaces which would connect the existing separate buildings located between a residential area to the south and the riverside to the north.

Related: Penda’s Wooden Donut-Shaped House O is Inspired by a Tree Trunk

Atelier Rua, Portugal, vertical louvers, Lisbon, green addition, green architecture, steel louvers, natural light, semi-transparent facade, communal spaces

“The idea of this building was to embrace the back-sides of the preexisting buildings, defining a new edge for the small town where it stands,” said studio co-founder Luis Valente. “In a sense its ‘liquid’ shape occupies the left-over spaces in between the preexisting buildings.”

Atelier Rua, Portugal, vertical louvers, Lisbon, green addition, green architecture, steel louvers, natural light, semi-transparent facade, communal spaces

The addition is permeable and soft, thanks to the open screen of verticalfiberglass-capped steel louvers that run along the north facade. The louvers are spaced at regular intervals, creating a semi-transparent layer that meanders through the site. The horizontality of the design is disrupted by thepitched roofs of the existing buildings, which house a reception area and communal spaces.

+ Atelier Rua

ViaDezeen

Photos by FG+SG