The beautiful beach town of Camburi, Brazil, has gained a new community center that not only serves as a communal gathering space, but is also an inspiring social development project that was built for and by the local low-income community. Belgium and Brazil-based design practice CRU! architects provided the design as well as technical assistance and financial support, however, it was the community that decided all of the programming. The project started in 2004 and its first completed building is the community center, a low-impact building primarily built of bamboo and rammed earth.

interior of bamboo community center filled with plenty of natural light

bamboo structure during the evening with light inside of the building

Located on the Brazilian coast not far from Sao Paulo, the community center at Camburi is a multi-phase project that includes a computer room, library, preschool, office space, assorted storage space and a bakery that is currently undergoing construction. CRU! architects was careful not to interfere in all of the decision making behind the programming and scope of the project beyond the design and technical details. The firm’s final design was shaped by the local association of Camburi’s brief for a centrally located communal space with space for classrooms and storage that would be visually integrated with the surrounding landscape and the neighboring school.

bamboo and brick community building with palm trees

children playing inside the community bamboo buidling

“The entire Bamboostic project was foreseen as an educative training for this cooperative to perfect their techniques, whilst building community infrastructure,” explains the firm of the project, which spans 175 square meters. “The community decided all of the content and program of the building and its different parts built in different times over the last 10 years.”

palm trees peek over the back fo the bamboo center with small walkways in between buildings

bamboo and brick storage centers for surfboards and instruments for locals

Related: Community hub built of recycled materials spotlights exploitation of nature in Vietnam

Set 50 meters in land from the beach, the community center is oriented towards the sea to take advantage of cooling cross breezes that flow unimpeded through the building thanks to the raised roof and minimized perpendicular walls. The rammed earth bricks provide natural insulation and thermal mass, while bamboo was used for the structural frame and on the exterior doors and windows to help shield the interiors from harsh sunlight.

+ CRU! architects

Images by Nelson Kon

women leaves the bamboo building through doorway