While it may not exactly be the Little House on the Prairie, Osmington-based Archterra Architects certainly made the most of a beautiful plot of grassland in Western Australia. The architects have unveiled the gorgeous 2,000-square-foot Paddock House that uses solar power, natural materials and several passive features to blend the home into its natural landscape while reducing the residents’ water and energy use.

concrete home with glass facade

Located on an expansive field of rye grass in Margaret River, Western Australia, the home was strategically designed to have a strong connection to its natural surroundings. Oriented to the north to take advantage of sunlight, the main rectangular volume features a series of all-glass facades and openings that provide stunning views as well as access to outdoor spaces to take in the fresh air.

Related: Rugged Wilderness House optimizes bush views and passive solar principles

concrete home with a glass facade on prairieland

children playing in front of a concrete home

In addition to making the most out of its idyllic location, the design was also focused on using natural materials and passive design features to reduce the home’s ecological footprint. Starting with the materials, the exterior is clad in a skin of pre-sealed raw cement, which not only provides the home with a strong insulative envelope, but one that is also low maintenance.

children running through a covered exterior walkway

large living area with plywood ceiling and glass wall

To contrast the bright exterior, the external areas that wrap around the home were lined in a warm toned plywood, which was also used throughout the interior living spaces as a lighter tone. In fact, plywood and concrete feature prominently throughout the home, with sleek concrete blocks used to create walls and plywood used for the ceilings and additional furnishings. The light concrete blended with the warm wood gives the home a contemporary-yet-cozy, cabin-like atmosphere.

living area with plywood ceiling and bookshelves

office space with large concrete block walls

Along with an abundance of natural materials, the home was equipped with several passive measures, such as its northern orientation, which brings in optimal natural light and creates a system of efficient cross ventilation during the hot summer months. Additionally cooling the interior is the overhanging eaves that jut out over the sides of the house, providing shading to the interior and exterior areas.

man walking out of concrete home

concrete home with one glass facade

The home runs on a 4.5kW solar array that generates sufficient energy for the family’s needs. Energy loss is further minimized through concrete floor slabs and insulated cement blockwork walls that provide a strong thermal mass. To conserve water, the home was also built with a gray water recycling system.

+ Archterra Architects

Via ArchDaily

Photography by Douglas Mark Black via Archterra Architects

aerial shot of concrete home surrounded by grassland