Copenhagen-based architectural firm COBE has just unveiled what are possibly the most beautiful and sustainable electric vehicle charging stations in the world. Built entirely from recyclable materials and powered by solar energy, these ultra-fast charging stations not only recharge a vehicle in just 15 minutes but also offer drivers a welcoming place to rest and relax. The first COBE-designed EV charging station was installed on the E20 motorway in the Danish city of Fredericia, with 47 more planned along Scandinavian highways: seven more in Denmark, 20 in Sweden and 20 in Norway.

cars charging under wood pergola

Created in partnership with Powered by E.ON Drive & Clever, the COBE-designed EV charging station consists of a series of “trees” made primarily from certified wood. The tree-inspired structures feature a canopy that provides shade and protection from the elements, while also providing space for a green roof and solar panels. The modular structures are scalable so that multiple “tree” structures can be combined into a “grove.”

white electric vehicle under wood covering
aerial view of green-roofed charging station

The Fredericia charging station features a “grove” of 12 “trees” with a 400-square-meter canopy. The Danish Society for Nature Conservation helped select the plantings that surround the charging station to enhance biodiversity and create a calming, “zen-like” atmosphere radically different from a traditional gas station setting.

Related: World’s first electric road that charges moving vehicles debuts in Sweden

geometric green roof
person swinging child next to electric vehicle charging station

Electric vehicles are the way of the future,” said Dan Stubbergaard, architect and founder of COBE. “With our design, we offer EV drivers a time-out and an opportunity to mentally recharge in a green oasis. The energy and the technology are green, so we wanted the architecture, the materials and the concept to reflect that. So, we designed a charging station in sustainable materials placed in a clean, calm setting with trees and plantings that offer people a dose of mindfulness on the highway.”

stacked volumes for seating and climbing
person sitting under wood pergola

The firm’s design of the ultra-fast EV charging station won the infrastructure award of the 2018 Danish Building Awards and is being implemented across Scandinavia with support from EU Commission projects Connecting Europe Facility and High Speed Electric Mobility Across Europe.

+ COBE

Images via COBE and Rasmus Hjortshøj – COAST