International architecture firm sanzpont has designed a bioclimatic home sculpted by site conditions in Cancun, Mexico. Currently under development, the single-family home — dubbed the T&N Villa — will occupy prime waterfront property within the subdivision “La Laguna 1” in Puerto Cancun. The contemporary building’s sculptural form is largely informed by the architects’ varied site analyses, which include thermal radiation studies and data collection on climate to determine optimal massing and orientation for energy efficiency.

front of the house

The proposed T&N Villa spans 3,414 square feet over two habitable floors, in addition to a basement parking pad and accessible rooftop. The street-facing front facade will comprise two main volumes — the left features a green wall backed by wooden ribs, while the right volume is predominately finished in white vinyl paint. The water-facing rear consists of white vinyl-painted walls that jut outward to provide protection against the sun. Large expanses of glazing will be treated with UV protection, and the windows at the front facade will be tinted shades of green for extra privacy. Non-reflective silver roller blinds will offer added sun protection.

rendering of rear side of white house with glass walls and a pool at dusk

diagram of passive solar heating, thermal mass effects and natural ventilation

Using careful climate analyses that cover the area’s temperature, humidity levels, wind speed, solar incidence and even cloudiness over time, the architects devised a bioclimatic design to achieve thermal comfort year-round. Comfort is also ensured through careful placement of windows to facilitate cross ventilation and the best natural lighting, while the architecture was also modified with solar shades, like louvers and a “Serge Ferrari” roll-over solar protection membrane, to reduce unwanted solar gain and lessen dependence on air conditioning. A green roof also provides an additional layer of insulation.

thermal comfort diagram

thermal radiation study diagram

Related: Soak Up the Sun at Casa de las Olas’ Solar Powered Eco-Escape in Tulum

“In order to improve the thermal comfort and the efficiency of the energetic demand, it was decided that the façades would be composed of mainly solid materials, with very little openings,” the architects explained. “Sun protection and privacy is resolved with narrow vertical windows, a green wall, walls with air chambers with thermal insulation and a series of louvers to prevent solar radiation inside the house, creating an emphasis on verticality.”

+ sanzpont