Construction in populated areas requires a focus on the function of the development as well as the visual appeal. With some creativity, attention to green design can deliver these necessities for the residents and also protect the planet. This is what Kronos Homes, in collaboration with Adoras Atelier Architecture, had in mind with the recent residential development dubbed Nature, located near the sands of Playa de San Juan in Alicante, Spain.

Continue reading below
Our Featured Videos
tall white buildings with large balconies

Nature’s design emphasizes a vertical build over an encompassing horizontal one, for an urban function that celebrates personal space as well as outdoor gathering areas. The overall look of the building is meant to honor traditional coastal architecture while improving efficiency with passive design elements.

Related: A contemporary home slots inside a historic stone facade in Spain

tall building with wood accents and white balconies
brown and white building facing ocean

Jesús Gallego of Adoras Atelier Architecture said the goal was to take cues from the beach vibe while using caution in material selection. “We have created an innovative façade using local, traditional and marine climate-resistant materials (ceramic, trencadís and aluminum) but using them in an innovative way, setting new trends and respecting the environment,” Gallego said. “Being conscious at the same time of sustainable building practices and social impact.”

all-white entrance of residential building
dark tiled wall with small waterfall leading into pool

The 111 apartments sprawl across three buildings. The spaces are landscaped using native Mediterranean plant species with low water requirements. The family-friendly environment includes several shared spaces for a pool, spa, Zen garden, playground, tennis court and lounging hammocks.

aerial view of large round outdoor pool
wood dining table on balcony facing ocean

The façade features many unique design elements that add up to energy-efficiency and comfort for the residents. The layers of vertical slats, ceramic baguettes, white aluminum and glass help control sunlight, wind, heat and energy consumption. The construction of the innovative envelope, in conjunction with large terraces, creates a privacy buffer for residents while offering views and natural light. Several other technologies, such as an advanced aerothermal system and carpentry techniques, offer natural temperature and light control to further minimize energy demand. The building is equipped with low-energy elevators. Inside each home, high-efficiency appliances and lighting contributed to the project earning a BREEAM certification.

wood and white housing complex building at sunset

Nature was selected by OPAL (Outstanding Property Awards London) and awarded the 2020 Residential, Low-Rise Architectural Design Award.

+ Kronos Homes

Images via Kronos Homes