In the coastal Vietnamese city of Da Nang, Ho Chi Minh City-based architectural firm Tropical Space has combined a single-family home with a coffee shop to create an architecturally striking mixed-use building that evokes the playful shapes of a cuckoo clock. Dubbed the Cuckoo House, the home is built predominately from locally sourced clay brick to tie the structure to the local vernacular, while the use of bold geometric shapes throughout the building give it a distinctly contemporary edge. The home also takes advantage of sea breezes with its porous facade that harnesses natural cooling for relief from the tropical heat.

linear brick home with two additional brick volumes on second story

Built for a couple and their two children, the Cuckoo House spans an area of nearly 3,000 square feet across two floors and an attic. To make the most of its rectangular east-west plot, the architects split the ground floor into three sections: the entrance gate and parking pad on the east side along with a small storefront and bathrooms; the coffee shop and bar in the middle; and a semi-enclosed courtyard with a pool on the west side. Large arches surround the brick-paved courtyard and bring cooling breezes and views of the surrounding garden into the space, and full-height glazing wraps the coffee shop to blur the line between indoors and out.

Related: Solar screen brings beauty and heat relief to a Vietnam home

linear brick home with two additional brick volumes on second story with courtyard on ground floor
home with brick walls and long wood bench

The residential section of the building is located atop the ground floor “base block” and split into three blocks: the double-story Block A with the master bedroom on one floor and the bathroom and walk-in closet on the other; the double-story Block B with the kids’ bedroom above and the living room below; and Block C that contains the kitchen and dining area. All three blocks are connected and open up to outdoor terraces with operable glazing and views.

coffee shop with glass and brick walls
aerial view of outdoor patio with small tables and chairs

“Like a habit, most of people’s daily activities usually take place in functional spaces. Tropical Space detaches walls, which are used to defined the place and offer the buffer space to urge people to leave their rooms and join together,” the architects explained. “These buffer layers can be used flexibly, connecting the indoor and the outdoor of the house, which could make the family activities be both private and open. Meanwhile, it allows the breeze to go through all corners of the house, and make it chill in the tropical summer.”

+ Tropical Space

Images via Tropical Space