After over twenty years of working with a family on their 180-acre Jackson Hole property, Montana architectural firm CLB Architects has capped their fruitful relationship with the Queens Lane Pavilion, a modernist two-bedroom retreat with spectacular landscape views. Topped with a flat roof and surrounded by walls of glass, the minimalist pavilion was crafted as“art piece” that seamlessly blends into the landscape and the fifth project completed in the wildlife-rich riverine ecosystem.

Architect Eric Logan designed all five buildings on the property; a Parkitecture-influenced stone-and-timber lodge that anchors the property; a transitional-style office/ shop; a sculptural weathered steel-clad wine silo that mimics classic agrarian forms; a covered bridge; and finally, the Queens Lane Pavilion, a modernist glass building. Built to replace an existing structure, the newest addition follows the exact footprint of its predecessor to meet the minimum setback requirements. The architects worked with Teton County in a two-year planning process to ensure the new-build would minimize disturbance to wildlife, waterways and trees.

“The structure relates to its neighbors, yet inhabits its own micro-ecosystem on the property; the owners’ two decades of habitat enhancement projects has created a thriving fishery and miniature wildlife refuge frequented by elk, eagles, moose, deer and coyotes,” explain the architects in a project statement. “The influence of the water, the protection of the cottonwoods, and the simplicity of the building (from a distance, it is perceived as one line in the landscape) align in a special moment on the property. This serene glass pavilion — modernist wildlife viewing blind during the day, luminous lantern amidst the trees at night, comfortable retreat at all hours — is a fitting tribute to that moment.”

Related: Wyoming architects convert former hayloft into light-filled guest home

While the lodge houses necessities such as laundry, the pavilion serves purely as a retreat for enjoying nature. The L-shaped building contains a garage on the shorter end and has a long section with two bedrooms and a spacious open-plan living area, kitchen, and dining room. A natural material palette and walls of glass blur the distinction between indoors and out. Perforated metal sheets inspired by the surrounding cottonwood grove modulate views and provide protection from the sun, as do the deep protective roof overhangs.

+ CLB Architects

Photography: Matthew Millman