Delft-based architectural firm cepezed has completed the Netherlands’ first self-sufficient bus station in the southern city of Tilburg. Designed to generate all of its own energy, the new transit facility features a massive solar panel-topped awning that provides shade and gives the bus station its modern and sculptural appearance. The Tilburg bus station was completed as part of the large-scale revitalization of the city’s public transit hub and offers easy access to the neighboring train station and bicycle parking in the railway zone.

people walking around a solar-powered bus-station

The new bus station at the west side of the Tilburg train station was designed to prioritize user comfort and safety. To that end, the architects topped the structure with a spacious awning that not only fully covers the bus platforms but also part of the buses, so travelers can be protected from the rain while boarding and deboarding. The steel-framed awning is fitted with lights and covered with ETFE-foil so as to let in filtered sunlight during the day and illuminate the space at night. For inclusivity, the station is equipped with wheelchair-accessible ramps and handrails with braille signing.

bus station with curved awning lit up at night

bus station with curved awning

As a symbol of smart development, the station adopts a contemporary and minimalist design with highly efficient detailing. Built of steel plates and strips, the thin columns that support the large awning also contain water drainage and electric cabling. The S.O.S. button and intercom have also been integrated into one of the columns. In addition to the raised black concrete sitting edges, the architects included backed seating made with strip steel with heating.

Related: Architects want to transform an old Dutch bridge into zero-energy apartments

People waiting on buses at a station

people walking past board with bus schedules

Solar panels spanning 2,691 square feet top the awning and power all of the bus station’s needs, from the lighting and digital information signs to the staff canteen and public transport service point. Certain solar-powered lights are triggered by energy-saving motion sensors integrated into the steel edge of the awning. For greater sustainability, the architects ensured the longevity of the structure with a low-maintenance material palette and minimized the edges and corners to reduce costs and resources for cleaning.

+ cepezed

Photography by Lucas van der Wee via cepezed

bus station with curved roof