Local architects Fon Studio breathed new life into a Beijing hutong, converting the historic residence into the nation’s first magazine library. Located next to a picturesque man-made canal, the Spring Whispers Book Club is an adaptive reuse project that preserves parts of the original structure while injecting an undeniably contemporary vibe.

Spring Whispers Book Club by Fon Studio, Spring Whispers Book Club, adaptive reuse hutong, book club Beijing, magazine library China, magazine library China, adaptive reuse Chinese hutong, renovated hutong,

Spring Whispers Book Club by Fon Studio, Spring Whispers Book Club, adaptive reuse hutong, book club Beijing, magazine library China, magazine library China, adaptive reuse Chinese hutong, renovated hutong,

Nestled within Dongcheng District, Spring Whispers Book Club is set within a historic Beijing neighborhood full of winding alleys and hutongs, many of which have been converted for new commercial purposes. Spring Whispers Book Club’s original hutong structure was once a traditional three-room house that had fallen into disrepair. Fon Studio constructed a teak and steel framework based on traditional building techniques to reinforce the hutong’s decayed timber-and-brick shell. Clean lines and the use of timber, gray terrazzo, and glass gave the hutong’s facade a modern refresh.

Spring Whispers Book Club by Fon Studio, Spring Whispers Book Club, adaptive reuse hutong, book club Beijing, magazine library China, magazine library China, adaptive reuse Chinese hutong, renovated hutong,

Spring Whispers Book Club by Fon Studio, Spring Whispers Book Club, adaptive reuse hutong, book club Beijing, magazine library China, magazine library China, adaptive reuse Chinese hutong, renovated hutong,

Spring Whispers Book Club by Fon Studio, Spring Whispers Book Club, adaptive reuse hutong, book club Beijing, magazine library China, magazine library China, adaptive reuse Chinese hutong, renovated hutong,

Related: ARCHSTUDIO inserts a modern teahouse into an ancient Chinese structure

To provide a pleasant reading environment, the architects inserted a floor-to-ceiling window that fills the heart of the library with natural light and frames canal views. Operable timber shutters also let light into the other parts of the library. White steel framing in the interior guide the eye to the bookshelves lined with magazines. Light-colored timber used for the new internal structures and furnishings provides a beautiful contrast to the older dark-colored wood. The interior comprises a variety of seating areas and a bar.

+ Fon Studio

Via ArchDaily

Images via Fon Studio

Spring Whispers Book Club by Fon Studio, Spring Whispers Book Club, adaptive reuse hutong, book club Beijing, magazine library China, magazine library China, adaptive reuse Chinese hutong, renovated hutong,

Spring Whispers Book Club by Fon Studio, Spring Whispers Book Club, adaptive reuse hutong, book club Beijing, magazine library China, magazine library China, adaptive reuse Chinese hutong, renovated hutong,

Spring Whispers Book Club by Fon Studio, Spring Whispers Book Club, adaptive reuse hutong, book club Beijing, magazine library China, magazine library China, adaptive reuse Chinese hutong, renovated hutong,