When the Hampshire County Council’s Property Services decided to build a new visitor center on the coastal area of Lepe Country Park on the England’s south coast, it knew that it had to create a design with several resilient features. The building needed to withstand the area’s brutal natural elements and rising sea levels. Guests to the historic area can now enjoy a bite to eat in the Lookout, an elongated wooden and glass center surrounded by a row of concrete fins that will help protect the building against future rising tides.

timber building with a pitched roof on the beach

The design of the visitor center was strategically planned to provide a place where visitors and tourists could stop in to enjoy a bite to eat while taking in the incredible views of the sea. According to the architects, the building also had to be constructed to withstand the current and future climate conditions. “From the outset, it was important that the building had composure in an environment that can be both beautiful and brutal,” said the council’s design manager Martin Hallum.

Related: Sleek fiberglass visitor center is a beacon for wind energy in Denmark

a wooden building with glass windows

a large building with a pitched roof beside the sea

The building’s elongated volume is comprised of two connected horizontal boxes with the front box containing the main dining area. The box at the rear houses the service areas including the restaurant’s kitchen, the administration offices, meeting spaces and a visitor information point.

timber building on stilts with a pitched roof

timber building on stilts facing the sea

The center is clad in wooden panels, with the front area punctuated with a series of windows that let in ample natural light. The building’s large sloping roof hangs over the exterior walls, providing shade during the summer months and protection from inclement weather. A wooden open-air deck wraps around the sides of the structure, leading out to the east- and west-facing terraces. Picnic tables surround the building for those wanting to enjoy dining al fresco.

+ Hampshire County Council’s Property Services

Via Dezeen

Photography by Jim Stephenson via Hampshire County Council’s Property Services