When Stockholm-based firm, OOAK Architects were tasked with building a beautiful home for two windsurfing aficionados on the Greek island of Karpathos, they created a design completely driven by the incredible surrounding nature. The Patio House is a beautiful concrete home with large open cutouts that sits gently on the landscape, cantilevering over the rocky cliff to provide breathtaking views of the Aegean Sea.

square concrete home on a rocky cliffside

According to the architects, the design and orientation of the home was driven by the rugged landscape, which is comprised of two stepped plateaus. Due to the nature of the terrain, the architects decided to cantilever the home from the higher ledge, a decision that would optimize the amazing sea views.

square concrete home on a rocky cliffside

corner of home with large cutout

Related:This off-grid home on a Greek island provides ‘cinematic frames’ of the sea

“The question became how to introduce a foreign object– a house –into this spectacular landscape, enhancing its qualities without altering its character,” said OOAK. “Rather than trying to mimic the landscape, the house is gently placed on the site as an object, leaving the surrounding landscape as untouched as possible.”

interior living space of home overlooking the sea

interior living space of home overlooking the sea

The natural terrain not only influenced the home’s overall design, but also its materials. To install the home into the rocky cliffside, the architects built the home with reinforced concrete, clad in a board-marked finish that gives the home a strong Mediterranean aesthetic. Additionally, the home’s roof was covered with gravel to blend in with the surroundings.

outdoor dining area with long table and chairs

outdoor dining area with long table and chairs

The home’s volume is a fairly simple horizontal silhouette that stands out due to its various distinctive cutouts. These large apertures, some windows and some left completely open, were strategic to provide breathtaking views of the Aegean Sea from virtually anywhere in the home. The interior design, which includes Scandinavian-inspired furnishings and all white walls, is bright and airy, giving the design a fresh, modern aesthetic.

outdoor patio with seating and large tree

outdoor seating area surrounded by greenery

Located high above the sea, the home is often exposed to strong winds, which prompted the architects to add a sheltered open-air patio at the heart of the living area. This space is a usable outdoor space, with a small dining area and plenty of greenery, that the family can use to enjoy fresh air despite the severe winds. For entertaining, the homeowners can also enjoy a large terrace that was placed on the lower plateau and accessed by a large staircase.

+ OOAK Architects

Via Dezeen

Photography by Yiorgos Kordakis and Åke E:son Lindman, via OOAK Architects