San Antonio’s idyllic Confluence Park just became a little greener and more scenic, thanks to a collaboration between firms Lake Flato and Matsys Design with the support of landscape architect Rialto Studio. The riverfront park now boasts sweeping sculptural pavilions that provide shade from the fierce Texas sun as well as an elegant method for collecting rainwater.

Confluence Park is located where the San Pedro Creek merges into the San Antonio River. Covering just over three acres, the public park now features a main pavilion, three smaller pavilions and a classroom. Flowing water and confluence served as strong influences these new structures, which imitate the sculptural atmosphere of the surrounding landscape. The team strategically designed these additions for minimal site impact.

The focal point of the park is the main pavilion. This structure is constructed from 22 concrete pieces resembling petals, which were made on site and lifted into place. The pieces form giant archways that are illuminated at night with subtle accent lighting that merges seamlessly into the swooping petal formations.

The main pavilion as well as the smaller pavilions are both beautiful and functional. The petal shapes help to funnel rainwater that is collected in the park’s catchment system. This system serves as the park’s main water source. In addition to collecting water, the pavilions provide a cool respite from the fierce summer heat that often plagues southern Texas.

The Estella Avery Education Center stands near the main pavilion. This structure generates 100 percent of the energy it uses through solar panels while offering a space for the city’s residents to learn more about the San Antonio River watershed and surrounding environment. The green roof that tops the classroom is planted with native grasses and allows for passive heating and cooling through thermal mass.

Thanks to the new classroom and pavilions, Confluence Park now offers more opportunities for park-goers to learn and explore the local environment. “Confluence Park is a living laboratory that allows visitors to gain a greater understanding of the ecotypes of the South Texas region and the function of the San Antonio River watershed,” Lake Flato architects said. “Throughout the park, visitors learn through observation, engagement and active participation.”

+ Lake Flato

+ Matsys

+ Rialto Studio

Via Dezeen

Images via Casey Dunn