For those lucky enough to keep their jobs during the global pandemic, a large portion have been working from home — a privilege that could become a permanent way of life for many. In response to how COVID-19 continues to reshape our lives, Paris-based architecture firm Studio BELEM has proposed Aula Modula, a conceptual live/work urban housing scheme that emphasizes flexibility, community and sustainability. In addition to providing individual workspaces for work-from-home setups, Aula Modula would also offer plenty of green spaces as a means of bringing nature back to the city.

Continue reading below
Our Featured Videos

rendering of buildings with timber grid facades

Envisioned for a post-COVID-19 world, Aula Modula combines elements of high-density urban living with greater access to nature. According to Studio BELEM, the concept is an evolution of traditional western architectural and urban planning models that have been unchanged for years and fail to take into account diminishing greenery in cities, rising commute times and the conveniences afforded by the internet.

Related: Architects design COVID-19 mobile testing labs for underserved communities

rendering of kid reading a book in a wood-lined room

“Aula Modula chooses to free itself from the standards and codes of traditional housing,” the architects explained in a project statement. “The Aula Modula brings back a natural environment to the city, promoting new commonly shared spaces and social interactions between its residents.” In addition to providing individual home offices to each apartment, the live/work complex includes communal access to a central courtyard and terraces to promote a sense of community — both social and professional — between residents and workers.

section view of housing complex

The architects propose to construct the development primarily from timber to reduce the project’s carbon footprint. Aula Modula is also envisioned with green roofs irrigated with recycled and treated wastewater, a series of terraced vegetable gardens and a communal greenhouse warmed with recovered thermal energy from the building. The apartments would sit atop a mix of retail and recreational services, such as a grocery store, craft brewery and yoga studio.

+ Studio Belem

Images by Studio Belem