Designed by Plan Associates Co., Ltd., Choice Headquarters took shape in the mountainous city of Chiang Mai, Thailand. Completed in 2021, the eco-friendly design project sits in the Amphoe Mueang district.

Continue reading below
Our Featured Videos
Aerial view of the eco-friendly design project.

The location places the HQ within easy reach of several cultural treasures, including Long-kao (rice harvest house) and the Wall of Chiang Mai. The design features principles of these structures while balancing those traditional characteristics with natural and modern elements.

Related: This home and studio in Thailand is energy efficient

The exterior of a corporate building.

Immersed in the natural environment, the design orients the building to take advantage of wind circulation and solar protection. Plants and trees were preserved during the construction process. Other passive design elements include a central courtyard that allows natural sunlight and an elevated entrance hall that encourages natural ventilation. 

Staircase next to greenery.

The interior design also reflects nature, with the use of wood in furniture, walls, and stair railings. Other local materials such as vernacular brick were used for both the exterior and interior of the building.

Staircase next to greenery.

With the offices on the upper level, the grand staircase and other connecting points serve as a transition area where visitors can gather for meetings, gatherings or simply relaxing. 

A courtyard full of plants.

The architects say the building aims to “flexibly respond to space usage,” “create a good atmosphere” and “relate to lifestyle” amid changing technology. With these considerations in mind, the space was designed to reduce energy costs and encourage health through movement. It also makes efficient use of vertical space with room for activities between and below levels of the structure. 

A hallway lined with plants.

Additional energy-efficient components include the heat-buffering vernacular brick facade and exterior louvers. The building is also equipped for solar power and features motion-sensor lighting for energy savings. Choice Headquarters’ sustainable material selection and design plan for long-term energy efficiency support its goal to earn Platinum Tree Certification from the Thai Green Building Institute (TGBI).

+ Plan Associates Co., Ltd 

Via ArchDaily 

Images via Plan Associates Co., Ltd