Plants from around the world are flourishing in four curved greenhouses in an unexpected place — directly behind the spectator stands of the new Simonne Mathieu tennis court at Roland-Garros, home of the French Open. Designed by the Paris-based studio Marc Mimram Architecture & Associés, the 5,000-seat sunken tennis court not only offers a strikingly modern space for the annual tournament but also offers a visual extension of the Jardin des Serres d’Auteuil botanical garden, where the stadium is located. The steel-and-glass greenhouses were built to reference the historical hothouses of the 19th century but feature a modern, energy-efficient design built to the highest technical specifications.

long steel and glass greenhouse

Named after the famous tennis player who played at the Roland-Garros in the 1930s, the Simonne Mathieu tennis court is a new venue for hosting the international tennis championships hosted every year in Paris. Taking inspiration from Auteuil’s greenhouses designed by Jean Camille Formige in 1898, Marc Mimram Architecture & Associés introduced new public space around the partially sunken tennis court in the form of four modern, steel-and-glass greenhouses that are visible from the spectator stands.

Related: Solar-powered aquaponic greenhouses grow up to 880 lbs of produce each year

greenhouse behind stadium seating

“These new greenhouses form a glass backdrop, a case within which plants from four continents can flourish,” the architects explained. “They refer to the design of the nearby hothouses and are inspired by, without imitating, architecture in metal that, since the construction of the Crystal Palace in London in 1851, still stands, with its delicate relationship between light and structure, as the perfect model of airiness and economy.”

Sheathed in double-pane glass for superior insulation, these curved greenhouses feature flora from the Americas, Asia, Africa and Oceania. A meandering paved pathway traverses each greenhouse. Because the greenhouses are a new addition of public space, they will be accessible to visitors throughout the year, even outside of the two-week French Open tournament.

+ Marc Mimram Architecture & Associés

Via ArchDaily

Photography by Erieta Attali via Marc Mimram Architecture & Associés