Whitefish, Montana is known for its spectacular natural scenery, and now a family of four has a beautiful new home that reflects the region. Using an existing barn as inspiration, CTA Group designed the Railway Residence, an impressive, 3,500-square-foot energy-efficient home, to frame the surrounding views from virtually any angle.

wood home with gabled roofs

Tucked into an idyllic landscape of 4.5 acres in the eastern outskirts of Whitefish, Montana, the Railway Residence is surrounded by the mountain ranges to the north and east, connected by the historic Great Northern Railroad, which was inspiration for the home’s name. This amazing, natural setting set the tone for the design, both in its aesthetic and its energy performance.

Related: A modern, energy-efficient home is built around a beloved madrone tree

wood home with dark gabled roof

From a distance, the barn-like gabled roof and extension pay homage to the agrarian vernacular architecture found throughout the region. But the traditional volume conceals a savvy blend of contemporary features that create a soothing, sophisticated home with an impressive number of energy-efficient features.

wood home with concrete patio

Clad in light-hued cedar siding, the wooden exterior is a nod to the wooded areas that surround the home. This pleasing envelope contains a strategic, energy-saving profile including ultra tight insulation that provides a 50 percent improvement over code minimums. Additionally, the use of prefabricated wood trusses allowed the structure to be sealed and insulated as well as naturally ventilated. Adding to the tight thermal envelope, the home was also installed with an abundance of high performance glass doors and triple-pane windows.

living room with gray sofa and blue chair

The interior spaces are divided into four spaces arranged around a central glass walkway. The social areas, including a spacious living area, home office and music studio along with a garage and storage, are located on one side, while the private sleeping areas are on the other.

an interior living space with dining table and large windows

The interior design, comprised of no-fuss, sophisticated furnishings, was meant to put the focus on creating a comfortable, bright living space where the family could enjoy the incredible views from anywhere in the home.

kitchen space with wooden cabinets and concrete flooring

The concrete flooring was installed with radiant in-floor heating that’s paired with a heat recovery ventilator to significantly reduce energy usage, especially in the chilly Montana winters.

a bedroom with a bed in front of large windows

Bright windows placed underneath the many roof eaves allow natural light inside while the eaves provide shade from solar gain in the hot summer months. Adjacent to the main home, a separate barn, original to the site, was restored and is now a backdrop for the homeowner’s photography business.

+ CTA Group

Photography by Gibeon Photography via CTA Group

a single barn on green landscape