The Lane End House by PAD studio incorporates natural building material and sustainable solutions to increase energy-efficiency. The resulting design creates a passive home with a smaller environmental footprint and a focus on sustainability. 

The exterior of the house contains balcony areas that act as solar shading for the property, complete with thoughtfully-placed openings to create a greater distribution of natural ventilation to rid the home of intense heat during the hot Summer months. 

two story home with gray exterior near trees and surrounded by grass

Landscape-wise, the clients wanted to incorporate a natural feel as often as possible, with large windows to connect the inhabitants with the outdoors and a functioning herb garden located on the first floor balcony. The placement of the grand windows creates natural sunlight to light the home during the day while incorporating more profound landscape views.

brick lined back of home surrounded by grass

Related: Contemporary barn-inspired home adheres to passive house principles

According to the client, “we wanted a house that was big enough to comfortably accommodate the two of us and our lifestyle – and no bigger. For us that meant carefully considered, flexible, multipurpose spaces that created a sense of space whilst retaining a modest footprint.”

brick fireplace near large windows in living space

High quality, insulated timber wood used to create the frame both reduces the need for artificial cooling and heating in the home, and provides an eco-friendly alternative to traditional (and heavy carbon emission-inducing) building materials. Additionally, the timber is locally-produced from renewable sources and the brick used to make the fireplace is hand-made by local vendors. On the ground floor, concrete was inserted to make the structure even more air-tight and regulate interior temperatures even further. 

White walls and wood clad ceiling with white hallway

The builders installed a MVHR system designed to recycle heat produced from the kitchen and bathroom and mix it with clean air circulated through the ventilation and naturally colder areas of the house.

light filled room with white walls, wood ceiling and floors and multiple windows

In addition to completing the standard methods such as SAP calculations and EPS ratings, the impressive home was also built to Passive House ideology.

+PAD Studio

Images via PAD Studio