When it comes to completely disconnecting from the stresses of everyday life, sometimes it’s worth the while to really go off-the-beaten-path. Thanks to Vietnamese architecture firm, VTN Architects, now you can find a little slice of serenity in a very remote area of Vietnam. Located about 2 hours from the nearest port and only accessible by boat, the Castaway Island Resort is comprised of five bamboo guest huts, covered in thatched roofs and engulfed on one side by a verdant mountain range and on the other by a private white sand beach.

series of thatched roof huts on a remote beach

series of thatched roof huts on a remote beach
The Ho Chi Minh City-based firm designed the resort to offer the ultimate in lodging for those who want to reconnect with nature. Located on a tiny island that’s part of the Cat Ba Archipelago, the idyllic area is a well-known tourist destination. Tucked into a soaring mountain range on one side and a private beach on the other, guests at the eco-retreat can enjoy breathtaking views from anywhere inside the bamboo huts and outside the property.

series of thatched roof huts on a remote beach

series of thatched roof huts on a remote beach

Related: Top 6 Must-See Summer Eco Resorts Around the World!

Using the natural landscape for inspiration, the architects used environment-friendly bamboo to craft the huts that make up the guests rooms, as well as the restaurant and multi-use pavilion. The huts were built using thin bamboo rods that were treated in a traditional Vietnamese technique that involves soaking the bamboo in mud first and then smoking it afterwards. Once properly treated, the bamboo frames were assembled by bamboo dowel nails and re-enforced by rope.

open-air, covered seating area with thatched ceiling

open-air, covered seating area with thatched ceiling

Covered with thatched roofs, the huts not only offer an authentic Vietnamese cultural experience, but also reduce the building’s impact on the existing landscape. Using bamboo as the primary building material meant adding durability to the design, as well as the option to be easily removed without leaving a footprint on the beautiful landscape.

series of thatched roof huts on a remote beach in evening time

interior shot of horizontal window with view of mountains in the distance

Guests will enjoy staying in the spacious guest rooms, but can also enjoy spending time in the restaurant and onsite pavilion. Built in the same style as the bamboo huts, the restaurant is built in a hyperbolic-parabolic shell volume. This shape allows the communal area to be covered, but open on all sides so that guests can take in unobstructed views while they enjoy local fare served by the restaurant.

+ VTN Architects

Via Archdaily

Photography by Hiroyuki Oki, via VTN Architects

open-air, covered seating area with thatched ceiling