Kushner Studios has completed a major renovation of a century-old townhouse in Minetta Lane, Greenwich Village. Glorious expansive living spaces look out onto New York’s skyline through a woven steel and foliage facade. The towering home even has its own climbing wall!

Continue reading below
Our Featured Videos
A city street with towering homes with brick and glass facades.

With over 4,800 square feet of interior space and 1,200 square feet of outdoor and roof space, this extensive home at Minetta Lane in Manhattan offers five bedrooms, multiple living spaces, four bathrooms, a jacuzzi, and a gym. Its 83-foot tall rock climbing wall is the tallest east of Reno, Nevada.

Related: Extraordinary treehouse is a climber’s dream with its own indoor climbing wall

A climbing wall with a clear backdrop showing a cityscape in the background.

Kushner Studios took on the $2.7 million renovation intending to leave the historical shell intact and create a new interior and vertical extension. The original streetscape was preserved.

Large floor-to-ceiling windows looking out on a green ivy-covered facade.

“The crossing tree limbs forming Gothic archways fronting the Minetta Street, inspired the defining narrative structure played out in the building’s newly inserted facade. The playful steel facade is covered in Ivy adding a green wall terminus to the street as an homage to the past and a vision of public good will,” a project statement explains.

To the left, a wall of cut, stacked logs with a white staircase crossing in front of it. To the right, the outdoor climbing wall.

Interior designer Robert Isabell previously owned the townhouse and created as much streetside greenery as possible, lending the building its name as the Salad House.

A bright living space with a curved staircase leading up to it and light-toned wood floors.

Evoking rural landscapes, the huge stacked chord woodpile in the triple-height living room has been harvested by hand from the owner’s property upstate and can keep the inhabitants warm via a total of nine woodburning fireplaces. This alternative heat source is in addition to the incorporation of solar panels. 

A kitchen/dining area with wood floors, island and cabinets.

Natural finishes and materials are abundant throughout the five-story home, from the floorings in wood and rope to the rustic stairs and built-in storage in naturally varied timbers.

A wood staircase leading upstairs.

The home’s smaller service areas work to serve the adjacent larger served spaces. The bedrooms, for example, have secondary work or office spaces alongside them. A mid-level convertible open space demarcates the original home from the additional floors added. 

A living area with stone fireplace and red leather-like furniture.

The roof features cooking and entertaining space plus thrilling views of the city. The rock climbing wall is situated in the rear courtyard and provides a surreal urban sports experience. 

Construction took a total of seven years, from May 2012 to January 2020.

+ Kushner Studios

Images via Kushner Studios