In 2018, after celebrating the 100th anniversary of Poland regaining its independence, Warsaw-based firm FAAB Architektura was inspired to look toward the future for a more permanent commemoration of Poland. To that end, the architects have reimagined Piłsudski Square — Warsaw’s largest public square that is presently underused — as a sustainable city landmark redefined with Europe’s largest cycle park, photovoltaic panels and a new rainwater harvesting system. The redeveloped square would also “promote the creation of urban ecosystems” and become a celebrated meeting place for Polish arts, culture, innovation and more.

rendering of large opening covered in grass

Dubbed the Poland 2118 Project, FAAB’s reimagining of the Piłsudski Square would emphasize the history of the site and surroundings, both existing and destroyed during World War II. One historical landmark of particular importance to the redesign would be the Tomb of the Unknown Soldier, a monument dedicated to the unknown soldiers who sacrificed their lives for Poland. The architects intend to honor the monument with a museum accessible to locals and foreign visitors.

Related: This smog-fighting music academy will have an air purifier as effective as 33,000 trees

rendering of sculptural, glass museum building
rendering of round chairs in open courtyard

“This place is to inspire interactions between people with different interests and to provide for varied forms of curiosity,” the architects explained. “The planned investment promotes the creation of urban ecosystems, where buildings integrated with their surroundings and the city contribute to raising the living standards of all inhabitants and actively support the struggle with challenges arising from climate change. The intended plan is a proposal for the permanent commemoration of Poland regaining its independence in 1918.”

rendering of people riding bikes in bike lanes
aerial rendering of lush urban green space next to a glass museum building

To help offset the square’s carbon footprint, the architects propose the addition of a rainwater harvesting system that would eliminate the need to connect the development to the municipal stormwater drainage system. Photovoltaic coatings could be overlaid atop pavements and glazed surfaces to generate renewable energy. An addition of 8,100 square meters of green space would also combat the urban heat island effect and purify the air, while new bicycle infrastructure and narrowed roadways would emphasize non-motorized transit and reduce urban noise pollution.

+ FAAB Architektura

Images via FAAB Architektura