Salvaged materials from a century-old farmhouse and barn have been given new life as Ben’s Barn, a spacious family home in Kennebunk, Maine that takes inspiration from New England’s rural architecture. Designed by Portland, Maine-based architecture practice Caleb Johnson Studio for a young family, Ben’s Barn was constructed with a mix of reclaimed materials sourced not only from the former farmhouse and barn that had stood on another portion of the site, but also from a midcentury modern teardown in Weston, Massachusetts. The well-worn and midcentury fixtures have been combined with new, sustainable materials to create a contemporary and light-filled environment.

gray wood home with gabled roof and sun room

Created as a “lifetime family home,” Ben’s Barn covers an area of 4,425 square feet — including a loft — with four bedrooms and four baths. Because the clients are a family with young children, the home is designed with ample space for indoor play, yet it also provides an accessible first floor bedroom suite for visiting relatives or for the homeowners who intend to age in place.

gray room with wood beams

gray wood with wood floors and dark wood ceiling beams

Ben’s Barn comprises two large gabled structures — a bedroom wing and a kitchen/master wing — connected with a double-story glazed link. The timber roof structure was salvaged from the former farmhouse on site, as were the interior wood cladding and interior doors. Granite blocks reclaimed from the farmhouse foundation were reused as steps and seating in the landscape. The cabinetry and fixtures were also taken from a midcentury modern teardown.

Related: Geothermal-powered forever home targets environmental and social sustainability

On the left, children jumping on bed. On the right, gray room with teal door and colorful rug

gabled gray wood home with large sun room with glass walls

“The structural system is a hybrid of a stick-framed shell over an amalgam of new and antique timbers, fortified with structural steel, all used without obscuring their identity or function,” the architects said. Consequently, all the exposed interior structural elements were left deliberately unfinished, as was the exterior weathering steel facade that will develop a rusty patina over time.

+ Caleb Johnson Studio

Photography by Trent Bell via Caleb Johnson Studio